Μικρά μυστικά.
Το καλοκαίρι αποτελεί για όλους μας πηγή ξεκούρασης και ξενοιασιάς. Είναι η εποχή που περιμένουμε για να γεμίσουμε τις μπαταρίες μας με το βλέμμα στον ανταγωνιστικό και αγχωτικό χειμώνα. Το σώμα μας, ο οργανισμός μας και η καρδιά μας προσαρμόζονται σε διαφορετικές συνθήκες και λιγότερο στρεσσογόνες καταστάσεις. Οι περιβαλλοντικοί παράγοντές του καλοκαιριού και ιδιαίτερα η υψηλή θερμοκρασία σε συνδυασμό με τα αυξημένα ποσοστά υγρασίας, καθιστούν την εποχή επικίνδυνη για καρδιαγγειακά συμβάματα, και κατά συνέπεια οι ασθενείς που ήδη πάσχουν από κάποιο καρδιακό νόσημα, θα πρέπει να προσέχουν όλο αυτό το διάστημα.
Η έκθεση σε υψηλή θερμότητα αυξάνει τον κίνδυνο θερμικής εξάντλησης και θερμοπληξίας, αλλά μπορεί επίσης να επιβαρύνει ιδιαίτερα την υγεία της καρδιάς. Καταπονεί το καρδιαγγειακό σύστημα και κάνει την καρδιά να δουλεύει πιο σκληρά. Αυτό μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα καρδιακών προσβολών, καρδιακών αρρυθμιών (ακανόνιστος καρδιακός παλμός) και καρδιακής ανεπάρκειας. Σύμφωνα με την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος στις ΗΠΑ, η αλληλεπίδραση της υψηλής ζέστης και των καρδιαγγειακών παθήσεων συμβάλλει στο ένα τέταρτο περίπου των θανάτων που σχετίζονται με τη ζέστη. Και όσο υψηλότερη είναι η θερμοκρασία, τόσο μεγαλύτερη είναι η απειλή. Μια πρόσφατη μελέτη εξέτασε τα ποσοστά καρδιαγγειακών θανάτων για επτά χρόνια στο Κουβέιτ, όπου οι θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορούν να φτάσουν τριψήφια τους πιο ζεστούς μήνες. Οι ερευνητές βρήκαν μια σχέση μεταξύ της αύξησης της θερμοκρασίας και του κινδύνου καρδιαγγειακών θανάτων, με τους περισσότερους να συμβαίνουν μεταξύ θερμοκρασιών 35°C έως 42°C.
Ο οργανισμός μας όταν βρίσκεται σε κατάσταση υψηλής θερμοκρασίας περιβάλλοντος ενεργοποιεί διάφορους θερμορυθμιστικούς μηχανισμούς, προκειμένου να εμποδίσει την άνοδο της θερμοκρασίας του και να αποβάλει την περίσσεια θερμότητας. Αυτοί οι μηχανισμοί είναι οι εξής:
1. Η αγγειοδιαστολή, ώστε τα αγγεία που βρίσκονται κοντά στο δέρμα να αποβάλουν θερμότητα προς το περιβάλλον. 2. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα η καρδιά να αυξάνει τη συχνότητά της, ώστε να διατηρήσει σταθερή την παροχή αίματος στα όργανα (ταχυκαρδία). 3. Kατά συνέπεια ενεργοποιούνται οι ιδρωτοποιοί αδένες και η θερμότητα αποβάλλεται με εξάτμιση. Και τέλος: 4. Αυξάνεται η συχνότητα και το βάθος της αναπνοής για την αποβολή του θερμού αέρα.
Η αρτηριακή πίεση τους καλοκαιρινούς μήνες είναι μειωμένη, συνεπώς οι ασθενείς θα πρέπει να συμβουλευθούν τον καρδιολόγο τους έτσι ώστε να τροποποιήσουν αν χρειαστεί την αγωγή τους, μειώνοντας τα φάρμακα, κυρίως τα διουρητικά.
Ποια είναι τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να κάνουμε το καλοκαίρι έτσι ώστε να προφυλαχθούμε από πιθανά προβλήματα της καρδιάς μας:
Η χώρα μας μας προσφέρει καλοκαιρινές ομορφιές τις οποίες μπορούμε να χαρούμε με ασφάλεια έτσι ώστε το Σεπτέμβριο να είμαστε όλοι πίσω στις θέσεις χωρίς απρόοπτα. Με λίγη προσοχή, και με την καλή συνεργασία με τον καρδιολόγο μας είναι σίγουρο ότι θα το καταφέρουμε.
Γράψε εδώ το e-mail σου για να ενημερώνεσαι για όλα τα νέα μας
You have successfully joined our subscriber list.