Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής

Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής

Η αξία της ισορροπημένης, υγιεινής διατροφής και η συμβολή της στην υγεία της καρδιάς και του οργανισμού μας είναι πλέον αποδεδειγμένη! Στο ευρύ επιστημονικό πεδίο της κατάλληλης διατροφής για υγεία και μακροζωία, υλοποιούνται μελέτες και έρευνες που αποτελούν πηγές νέων στοιχείων, που ενδέχεται να αλλάζουν τα δεδομένα και να εμπλουτίζουν θετικά το πεδίο της διατροφής με νέα στοιχεία. Πολλά είναι πλέον τέτοια επιστημονικά στοιχεία που δείχνουν ότι ο περιορισμός ορισμένων από τις πρωτεΐνες που καταναλώνουμε –ειδικά αυτές του κρέατος– ενδέχεται να είναι και αυτός, μαζί με όλους τους άλλους παράγοντες του πλαισίου της ζωής μας, σημαντικός για μια υγιή γήρανση! Αυτό συμβαίνει γιατί, μειώνοντας την κατανάλωση κρέατος στη διατροφή μας, οι ιστοί «πιέζονται» να παράγουν υδρόθειο (H2S), ένα αέριο, που προάγει την υγεία στο εσωτερικό του σώματος μας (ενώ είναι τοξικό όταν εισπνέεται)!
Μία συνεργασία επιστημόνων, υπό την καθοδήγηση του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, πραγματοποίησε μια σειρά ζωικών μελετών, στις οποίες περιορίστηκε η πρόσληψη δύο θειούχων αμινοξέων –της κυστεΐνης και της μεθειονίνης- και το αποτέλεσμα ήταν η αύξηση της παραγωγής H2S στους ιστούς των οργανισμών που μελετήθηκαν, η αυξημένη παραγωγή νέων αιμοφόρων αγγείων -φαινόμενο που ενισχύει την καρδιαγγειακή υγεία- και καλύτερη αντίσταση στο οξειδωτικό στρες στο ήπαρ, που συνδέεται με ηπατικές νόσους. Το ερώτημα της επιστήμης είναι αν παρόμοιες επιδράσεις μπορούσαν να καταγραφούν και στους ανθρώπους. Στοιχεία μελέτης που χρησιμοποίησε δεδομένα 11.576 ενηλίκων, από εθνική διατροφική έρευνα της Αμερικής, διαπιστώνουν ότι η μειωμένη διατροφική πρόσληψη αυτών των θειούχων αμινοξέων συνδέεται με λιγότερους παράγοντες καρδιομεταβολικού κινδύνου, μεταξύ των οποίων τα χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης και γλυκόζης στο αίμα.
Το συμπέρασμα που προκύπτει από την έρευνα αυτή είναι ότι ο περιορισμός της πρόσληψης τροφίμων που περιέχουν υψηλά επίπεδα θειούχων αμινοξέων, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο χρόνιων παθήσεων όπως ο διαβήτης και οι καρδιακές παθήσεις και να προάγει την υγιή γήρανση. Στις χώρες του δυτικού κόσμου, η μέση ημερήσια κατανάλωση θειούχων αμινοξέων μπορεί να ξεπερνά έως και κατά 2,5 φορές τις ημερήσιες ανάγκες του οργανισμού, αφού τα αμινοξέα αυτά βρίσκονται σε τρόφιμα όπως το κρέας, τα γαλακτοκομικά και τα αυγά, που έχουν εξέχουσα θέση στη σύγχρονη διατροφή. Το κόκκινο κρέας, ειδικά, είναι πλούσιο σε θειούχα αμινοξέα, αλλά και το ψάρι και τα πουλερικά έχουν αρκετά υψηλή περιεκτικότητα, επομένως η μετάβαση σε φυτικές πρωτεΐνες μπορεί να βοηθήσει στον περιορισμό της πρόσληψης. Τα φασόλια, οι φακές και τα όσπρια είναι καλές πηγές πρωτεΐνης και έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε θειούχα αμινοξέα.
Η μακροζωία δεν είναι μόνο θέμα γονιδίων, αλλά και καθημερινών επιλογών. Οι μελέτες δείχνουν ότι η μείωση συγκεκριμένων τροφών μπορεί να προστατεύσει τον οργανισμό, να προλάβει ασθένειες και να αυξήσει σημαντικά το προσδόκιμο ζωής, σύμφωνα πάντα με τις εξατομικευμένες ανάγκες του κάθε οργανισμού και το ιστορικό του. Με μικρές αλλαγές στη διατροφή, μπορούμε να βελτιώσουμε την ποιότητα της ζωής μας και να απολαύσουμε περισσότερα υγιή χρόνια
www.elikar.gr
Επιστημονική γνώση για όλους!

.

Ο βασικός μας σκοπός είναι η ενημέρωση του κοινού για τους κινδύνους από τα καρδιαγγειακά νοσήματα και οι τρόποι αποφυγής τους.



e-genius.gr ...intelligent web software