Χρησιμοποιήστε την Καρδιά!
Γνωρίστε την Καρδιά!
Τα μηνύματα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Καρδιάς
Η παγκόσμια ημέρα καρδιάς δημιουργήθηκε από την World Heart Federation προκειμένου να ενημερώσει τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο ότι οι παθήσεις του καρδιαγγειακού συστήματος που επηρεάζουν την καρδιά και τα αγγεία μας και ενδεικτικά περιλαμβάνουν το έμφραγμα, το εγκεφαλικό και την καρδιακή ανεπάρκεια αποτελούν τον νούμερο ένα δολοφόνο, οδηγώντας κάθε χρόνο 20,5 εκατομμύρια πρόσωπα στην πρώιμη απώλεια της ζωής τους. Η πλειοψηφία αυτών των θανάτων συμβαίνει σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Αυτό που θέλουμε είναι να μειώσουμε αυτόν τον αριθμό, όσο γίνεται περισσότερο! Η ελπίδα υπάρχει και είναι ζωντανή, αφού του 80% αυτών των πρώιμων θανάτων μπορεί να προληφθεί με μικρές αλλαγές στον τρόπο ζωής μας: σε αυτά που πίνουμε και τρώμε, στο πόσο ασκούμαστε και στον τρόπο που χειριζόμαστε το άγχος μας. Μπορούμε να βελτιώσουμε την υγεία της καρδιάς μας και να νικήσουμε τις καρδιαγγειακές παθήσεις! Η World Heart Federation (WHF) αποτελεί μια οργάνωση ομπρέλα που αντιπροσωπεύει την παγκόσμια καρδιαγγειακή κοινότητα, ενώνοντας περισσότερες από 200 ενώσεις ασθενών, επιστημόνων και πολιτών. H WHF μαζί και μέσω των μελών της επηρεάζει πολιτικές υγείας, μοιράζεται τη γνώση και εμπνέει αλλαγές στη συμπεριφορά με στόχο την προώθηση της καρδιαγγειακής υγείας για όλους. Η Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς οργανώνεται από την WHF και αποτελεί παγκοσμίως τη μεγαλύτερη εκδήλωση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού για τις καρδιαγγειακές παθήσεις. Μια υπενθύμιση σε όλους παντού στον κόσμο να φροντίσουν την καρδιά τους.
Το κεντρικό σύνθημα της φετινής, αφιερωμένης στην καρδιά, ημέρας που είναι η 29η Σεπτεμβρίου 2023 είναι «Να χρησιμοποιήσουμε την καρδιά και να γνωρίσουμε την καρδιά»: Το να γνωρίσουμε την καρδιά μας είναι ένα ουσιαστικό βήμα αφού αγαπάμε και προστατεύουμε μόνο αυτά που γνωρίζουμε καλά. Σε ένα κόσμο όπου η γνώση για την καρδιακή υγεία είναι περιορισμένη και οι απαραίτητες πολιτικές είναι ανεπαρκείς ή εντελώς απούσες, ο στόχος είναι η υπερπήδηση των εμποδίων και η ενθάρρυνση και ενδυνάμωση των πολιτών ώστε να πάρουν τον έλεγχο της υγείας και ευεξίας τους. Γιατί όταν γνωρίζουμε περισσότερα, μπορούμε να φροντίσουμε καλύτερα!
Να χρησιμοποιήσουμε την καρδιά για να κάνουμε καλύτερες επιλογές καταναλώνοντας μια πιο υγιεινή δίαιτα, λέγοντας όχι στο κάπνισμα και την κατανάλωση νεότερων προϊόντων νικοτίνης, κάνοντας καθημερινά περισσότερη άσκηση και ακολουθώντας πιστά τις συμβουλές των ειδικών για την πρόληψη του COVID-19. Να χρησιμοποιήσουμε την καρδιά για την κοινωνία, για τους αγαπημένους μας και για εμάς τους ίδιους αξιοποιώντας με τον καλύτερο τρόπο την εμπειρία των τελευταίων μηνών με τον COVID-19, που ανέδειξε τη μεγάλη σημασία του να φροντίζουμε ο ένας τον άλλον σε επίπεδο προσώπων, οικογένειας, κοινότητας, αλλά και στο επίπεδο του συνολικού πληθυσμού. Τέλος, να χρησιμοποιήσουμε την καρδιά για να ακούσουμε την ίδια μας την καρδιά, κάνοντας τακτικά τον απαραίτητο προληπτικό έλεγχο, αλλά και ζητώντας την απαραίτητη συμβουλή από τους πάντα διαθέσιμους ιατρούς μας σε επείγουσες καταστάσεις.
Η γνώση είναι δύναμη, και η φροντίδα για την καρδιά μας πρέπει να ξεκινάει από τη γνώση του κινδύνου που διατρέχουμε, άρα από τη γνώση των αριθμών που αφορούν την υγεία μας. Αυτό μπορούμε εύκολα να το πετύχουμε αν επισκεφτούμε τον ιατρό μας και του ζητήσουμε να κάνουμε κάποιες απλές εξετάσεις. Αρχικά πρέπει να μετρήσουμε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μας. Όταν αυτά είναι αυξημένα αυτό μπορεί να υποδηλώνει την παρουσία σακχαρώδη διαβήτη. Οι καρδιαγγειακές παθήσεις είναι υπεύθυνες για τους περισσότερους θανάτους σε ανθρώπους με σακχαρώδη διαβήτη με αποτέλεσμα η μη έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση να αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο για καρδιοπάθειες κι εγκεφαλικά. Η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα. Ονομάζεται «σιωπηλός δολοφόνος» ακριβώς γιατί συνήθως δε συνοδεύεται από άλλα σημεία ή συμπτώματα και πολλοί άνθρωποι δε συνειδητοποιούν ότι την έχουν. Η τακτική μέτρηση της αρτηριακής μας πίεσης είναι λοιπόν απαραίτητη. Η αυξημένη χοληστερίνη συσχετίζεται με 4 εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο. Έτσι, η μέτρηση της χοληστερίνης, του βάρους σώματος και του δείκτη μάζας σώματος (ΒΜΙ) θα βοηθήσει στον ολοκληρωμένο υπολογισμό του κινδύνου για μελλοντικά καρδιαγγειακά επεισόδια. Με βάση όλα τα παραπάνω θα υπολογιστεί ο κίνδυνος για μελλοντικά καρδιαγγειακά επεισόδια και παράλληλα θα καταρτιστεί ένα σχέδιο για τη μείωσή του που θα περιλαμβάνει υγιεινοδιαιτητικές παρεμβάσεις και θεραπευτικές επιλογές για την αντιμετώπιση συγκεκριμένων παραγόντων κινδύνου.
Αυτή την χρονιά πρέπει να χρησιμοποιήσουμε την καρδιά μας προκειμένου να έχουμε μια καλύτερη διατροφή. Θα πρέπει να προσπαθούμε να περιορίζουμε τις προπαρασκευασμένες και επεξεργασμένες τροφές που είναι πλούσιες σε ζάχαρη, αλάτι και λιπαρά, αλλά και τα αναψυκτικά και χυμούς με ζάχαρη. Τη θέση των παραπάνω μπορεί να πάρουν το νερό και οι φυσικοί χυμοί. Καλά θα ήταν να φροντίζουμε να τρώμε 5 μερίδες (μια μερίδα είναι περίπου μια χούφτα) λαχανικών και φρούτων κάθε μέρα σε οποιαδήποτε μορφή: φρέσκα, κατεψυγμένα, αποξηραμένα ή σε κονσέρβα. Τα φρέσκα φρούτα είναι μια εξαιρετική εναλλακτική λύση για την αντικατάσταση των γλυκών. Η καθημερινή ποσότητα αλκοόλ πρέπει να κρατηθεί μέσα στα συνιστώμενα όρια, δηλαδή προκειμένου για το κρασί για παράδειγμα να είναι 2-3 ποτήρια για τους άντρες και 1-2 ποτήρια για τις γυναίκες. Όλα τα μέλη της οικογένειας θα πρέπει να ενθαρρύνονται να ετοιμάζουν οι ίδιοι το γεύμα τους για το σχολείο ή την εργασία στο σπίτι ώστε να είναι βέβαιοι για τις υγιεινές επιλογές τους: ξεφλουδίστε και μαγειρέψετε περισσότερο από ότι ξετυλίγετε ή βγάζετε από πακέτα!
Χρησιμοποιήστε την καρδιά σας για να αυξήσετε τη φυσική σας δραστηριότητα. Στοχεύστε σε τουλάχιστον 30 λεπτά μέτριας έντασης φυσική δραστηριότητα 5 φορές την εβδομάδα ή τουλάχιστον 75 λεπτά μεγάλης έντασης φυσική δραστηριότητα κατανεμημένα στη διάρκεια όλης της εβδομάδας. Μην ξεχνάμε ότι φυσική δραστηριότητα δεν είναι μόνο τα διάφορα αθλήματα αλλά μπορεί να είναι και το παιχνίδι με τα παιδιά μας σε εξωτερικούς χώρους, το περπάτημα, ο χορός, ακόμα και αρκετές εργασίες του νοικοκυριού. Αντί για το ασανσέρ πάρτε τις σκάλες, αντί για το αυτοκίνητο πηγαίνετε με τα πόδια ή το ποδήλατο. Κατεβάστε στο τηλέφωνό σας κάποια από τις πολλές εφαρμογές που υπάρχουν και μετρούν την απόσταση που περπατάτε ή τρέχετε και που θα σας βοηθήσουν να παρακολουθείτε και να σχεδιάζετε καλύτερα την πρόοδό σας.
Χρησιμοποιήστε την καρδιά σας για να πείτε όχι στο κάπνισμα. Είναι το ένα και καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε την καρδιακή σας υγεία. Μέσα σε δυο χρόνια μετά τη διακοπή του καπνίσματος ο κίνδυνος για έμφραγμα μειώνεται σημαντικά ενώ μέσα σε 15 χρόνια ο καρδιαγγειακός κίνδυνος επιστρέφει στα επίπεδα ενός μη καπνιστή. Πείτε όχι στο ενεργητικό κάπνισμα και αποφύγετε την έκθεση στο παθητικό κάπνισμα που αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για τους μη καπνιστές. Έτσι, με τη διακοπή του καπνίσματος τα οφέλη αφορούν τόσο τον ίδιο τον καπνιστή όσο και τους ανθρώπους γύρω του. Αν δυσκολεύεστε να σταματήσετε το κάπνισμα χωρίς βοήθεια, καλά θα είναι να ζητήσετε επαγγελματική συμβουλή και βοήθεια και να ρωτήσετε τον εργοδότη σας για ενδεχόμενη παροχή υπηρεσιών διακοπής του καπνίσματος.
Γράψε εδώ το e-mail σου για να ενημερώνεσαι για όλα τα νέα μας
You have successfully joined our subscriber list.